ANC Osona

Últimes notícies

S'estan mostrant 15 notícies (196-210) de 550
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

16/12/2014 - El projecte "14 estelades" enfila la recta final

El projecte "14 estelades", impulsat per un grup d'escaladors osonencs, està a punt de completar el seu objectiu, un cop pengi la catorzena i última bandera. En concret, es col·locarà a l’Agulla del Gep, un punt situat a les faldes del Puig de la Força, contrafort cingle a les envistes del pantà de Sau. Aquesta acció es farà aviat, després que dijous passat, a les cingleres de Vilanova, es van penjar quatre estelades més.

Les noves estelades són al Puig de Casadevall, a la Roca Miradora, al Puig del Far i a Castellsasala, si bé en aquests dos últims casos, es va haver de substituir la bandera de l’asta. Al Puig del Far i a la Roca Miradora del Roc del Migdia, s'hi va arribar fàcilment a peu. En canvi, els altres dos puts són d’accés més tècnic i emboscat.

El projecte "14 estelades" ha fet que aquesta bandera onegi a punts tan emblemàtics com el campanar de Sau o en cims com Puig Castellar, Castell Ample i Castell Bernat. 

14/12/2014 - Un centenar de persones participen al dinar de final de campanya ‘Ara és l’hora’

La jornada va comptar amb un homenatge al recentment desaparegut Santi Pons

Un centenar de persones implicades en la campanya ’Ara és l’hora’, impulsada de per l’ANC i Òmnium Cultural, van celebrar aquest passat dissabte un dinar a La Central de Vic.

La jornada va començar amb un homenatge a Santi Pons, membre fundador de l’ANC Osona i un gran actiu del 13D que ens va deixar aquest passat estiu. Eulàlia Espona, coordinadora de l’ANC Osona va ser l’encarregada de destapar una placa a la sala Anicet Altés, sala on es van fer les primeres reunions que van donar pas a la constitució de l’ANC comarcal. Espona va agrair la cessió d’aquest espai on des d’aquest passat dissabte hi ha quedat instal•lada la placa. Lluís Solà i Sala va parlar de Santi Pons, destacant-ne la seva lluita i encoratjant als assistents a continuar-la. L’homenatge es va tancar amb un llarg i emotiu aplaudiment.

Seguidament va arribar l’hora del dinar on un centenar de persones vinculades a l’ANC i a Òmnium, i també voluntaris d’ambdues entitats van recordar la feina feta i també l’embrió que va suposar el 13D coincidint amb el cinquè aniversari. 

11/12/2014 - ‘Ara és l’hora’ celebra un dinar coincidint amb el cinquè aniversari del 13D

Un centenar de persones implicades en la campanya ’Ara és l’hora’, impulsada de per l’ANC i Òmnium Cultural, celebraran aquest proper dissabte un dinar a La Central de Vic que servirà també per commemorar el cinquè aniversari de la primera onada de consultes, el 13D.

L’acte servirà per celebrar l’èxit la campanya ‘Ara és l’hora’ que va culminar el passat 9 de novembre amb el procés participatiu impulsat pel Govern de la Generalitat. Hi prendran part membres de diverses territorials de l’Assemblea Nacional Catalana i també d’Òmnium que van implicar-se activament en els actes que es van portar a terme en el marc de la campanya, des de la Gigaenquesta, fins a les accions de taca groga, entre d’altres. També hi seran molts dels voluntaris que van participar en l’organització d’aquestes accions.

La jornada també servirà per fer un petit homenatge a Santi Pons, membre fundador de l’ANC Osona i un gran actiu del 13D que ens va deixar aquest passat estiu. Serà abans del dinar que començarà a les 2 del migdia. 

19/11/2014 - Estelada gegant al Salt de la Minyona

El passat diumenge 16 de Novembre es van congregar un centenar de persones davant la Verge situada dalt del cim conegut amb el nom del “Salt de la Minyona”. El motiu, la celebració d'un acte independentista organitzat per un col•lectiu d’escaladors Osonencs. L’acte estava emmarcat dins del projecte “14 estelades 2014”, l’objectiu del qual és guarnir diferents punts característics de les cingleres de Vilanova i Tavertet. Dins l’acte d’aquest passat diumenge es va comptar amb l’estreta col•laboració de l’ANC Folgueroles (ALFI), l’ ANC Osona i Òmnium Cultural Vic, com també amb la presencia de Toni Anguera (Xato) i Miquel Alemany, primera cordada que va escalar la cinglera del Salt de Minyona.

Tot va començar a les 10 hores del matí, amb els parlaments dels organitzadors i de l’ANC Folgueroles. Seguidament es va procedir a desplegar una estelada gegant que, en un primer moment, fou estesa per tots els presents a l’acte, i posteriorment, es va penjar a la cinglera. La música va anar a càrrec de Marc Puigdomenech (cantautor), i la lectura de poemes i llegendes va caure en mans de Xevi Roviró (historiador i coneixedor del territori).
 

11/11/2014 - El sí-sí s’imposa a Osona amb el 92% dels vots

Osona és la tercera comarca on el sí-sí va obtenir més vots, a molt poca distància del Pla de l’Estany i el Berguedà. Aquesta opció va obtenir 66.937 vots d’un total de 72.838. Això equival al 91,9%. Molt més lluny va quedar el sí-no, opció escollida per 2.580 persones (3,54%), i el no, que el van votar 1.067 persones (1,46%). El sí-blanc va obtenir 531 vots (0,73%); el vot en blanc, 435 (0,6%), i, com a altres, es van comptabilitzar 1.288 butlletes (1,77%). A Osona, hi havia locals de participació als 49 municipis i, en total, se’n van obrir 54 amb 157 meses. Com a curiositat, tots els votants de Sobremunt es van decantar pel sí-sí. Va recollir 49 butlletes.

Recordem que la votació encara continua fins el dia 25 de novembre. Els que no ho van poder fer diumenge, es poden dirigir a l’Edifici El Sucre de Vic (Carrer de l'Historiador Ramon d'Abadal i de Vinyals, 5, 4a planta).

D’altra banda, coincidint amb el 9-N, voluntaris de la campanya ‘Ara és l’hora’ van recollir signatures per donar suport a la denúncia internacional en contra el govern espanyol.

Des d’aquí, aprofitem per agrair la feina feta pels voluntaris durant les últimes setmanes. 

11/11/2014 - El plàstic groc de la campanya ‘Ara és l’hora’ es reutilitzarà a través de la Fundació Trueta

Un cop passat el 9-N, ha començat ja la retirada d’alguns dels elements grocs que han omplert Osona durant la campanya ‘Ara és l’hora’, impulsada per l’ANC i Òmnium Cultural. Es recomana a la gent que mantingui als balcons i finestres els domassos grocs i les pancartes que hi ha penjat. En canvi, s’ha començat a retirar el plàstic groc que ha embolicat, bàsicament, arbres i monuments. Ara, se li donarà un nou ús i es reutilitzarà a través de la Fundació Trueta, que en farà bales de plàstic que els ajudaran a finançar-se Per això, es demana a la gent que no el llenci, ja que els voluntaris de la campanya l’acabaran de retirar els propers dies. Qui també vulgui col·laborar en la retirada, pot portar el plàstic a la Trueta (Polígon Mas Galí. C/ Narcís Montoriol, 33, de Gurb) de 8 del matí a 3 de la tarda i, a partir de les 3 de la tarda, a la seu d’Òmnium Osona (Pl. Vicenç Albert Ballester, de Vic), on s’hi ha deixat un contenidor de la Trueta.

Malgrat la retirada del plàstic i de les pancartes que hi ha a les vies públiques, es recomana als particulars que mantinguin el groc a les seves façanes. Els domassos es poden seguir trobant a diversos punts de venda que trobareu detallats a www.assemblea.cat/osona. A més, es fa una crida a entitats i institucions que facin com la Unió Excursionista Vic, l’Hospital General de Vic o el Col·legi d’Arquitectes, que mantenen el groc a la façana. 

08/11/2014 - Clam unitari des de Vic a favor del Sí Sí

Unes 4.000 persones han assistit aquesta tarda a l’acte unitari a favor del Sí Sí que ha omplert la Plaça Major de Vic. Hi han intervingut personalitats provinents de les diferents formacions polítiques partidàries del Sí Sí. L’alcalde de Vic i president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal ha estat l’encarregat d’obrir l’acte. Un acte on hi ha predominat el groc amb la il·luminació de diversos edificis i que ha presidit una urna gegant al mig de l'escenari.

Seguidament han intervingut Marta Rovira d’Esquerra Republicana de Catalunya; Antoni Castellà en nom d’Unió Democràtica de Catalunya; Jordi Turull en representació de Convergència Democràtica de Catalunya; Marc Barnolas en nom de la Candidatura d’Unitat Popular; i Jaume Bosch d’Iniciativa per Catalunya els Verds. Tots ells han coincidit a l’hora de fer una crida a la participació per aconseguir una gran mobilització aquest diumenge a favor de la independència de Catalunya.

Francesc-Marc Álvaro, representant d’Òmnium i en nom de la campanya Ara és l’hora ha estat l’encarregat de tancar l’acte. Al final de l’acte, que ha estat conduit per Llucià Ferrer, el Cor Jove de l’Escola de Música de Vic han interpretat el cant dels Segadors.

A la Plaça Major també s’hi han pogut veure una trentena de vehicles grocs que han arribat abans de començar l’acte i que al llarg del dia han fet una rua de cotxes grocs per Osona, Ripollès i Lluçanès d’uns 200km per uns 25 pobles en el marc de les accions #paísgroc. Un cop finalitzat l’acte ha començat la darrera de les accions d’aquesta campanya a Osona que ha tacat de groc tot el país. S’ha començat a cobrir de groc tota la part de sorra de la Plaça. El resultat es podrà veure demà diumenge. 

05/11/2014 - Vic acull dissabte, dia 8 de novembre, un acte unitari a favor del Sí Sí

El poble català està vivint uns moments històrics i la ciutat de Vic i la comarca d’Osona no pot ni vol quedar-ne al marge. Per aquesta mateixa raó el pròxim dissabte, dia 8 de novembre, a les 6 de la tarda a la plaça Major de Vic, tindrà lloc un acte unitari a favor del Sí Sí.

Es tracta d’un acte festiu i reivindicatiu que serà conduït pel periodista osonenc Llucià Ferrer i on hi intervindran personalitats provinents de les diferents formacions polítiques partidàries del Sí Sí. L’acte comptarà, doncs, amb la presència de l’alcalde de Vic i president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal; Marta Rovira d’Esquerra Republicana de Catalunya; Antoni Castellà en nom d’Unió Democràtica de Catalunya; Jordi Turull en representació de Convergència Democràtica de Catalunya; Marc Barnolas en nom de la Candidatura d’Unitat Popular; i Jaume Bosch d’Iniciativa per Catalunya els Verds. D’altra banda, també es comptarà amb la presència de Francesc-Marc Álvaro, representant d’Òmnium i representants de l’ANC. Tots ells faran una crida a la ciutadania a participar l’endemà diumenge, dia 9 de novembre a les urnes i a favor de la independència de Catalunya. 

02/11/2014 - Més de 200 persones participen en la gravació d’un nou vídeo d’Ara és l’hora a Vic

La campanya ‘Ara és l’hora’ encarrila la recta final amb la mirada posada en el 9N. Aquest diumenge, a Vic, s’ha rodat part d’un dels últims espots de la campanya. En concret, s’ha fet al ROC34 on un grup de grafiters ha acabat donar-hi el toc final després que es pintés de groc el cap de setmana passat.

Més de 200 persones s’han concentrat a partir de les 11 del matí al davant de l’edifici vestit de groc per participar en el rodatge. L’acció ha consistit en fer una esmorzar-vermut mentre els grafiters anaven pintant. El dibuix conta de dues mans, un amb una butlleta, un cavaller i un text que diu Ara és l’hora i ‘Cap a on va la gent’. Tots els dibuixos juguen, sobretot, amb totes les games de groc. Els participants han fet el paper de públic i han participat activament fent fotos i seguint les instruccions que donaven els responsables de l’enregistrament.

Al llarg del matí i migdia s’ha ofert un esmorzar-vermut a tots els assistents. El grafit quedarà finalitzat aquest diumenge entorn les 7 de la tarda. 

01/11/2014 - Els alcaldes es mullen de groc

A partir d’aquest dissabte, 1 de novembre, diversos alcaldes d’Osona, el Ripollès i Lluçanès es mullaran pel groc en el marc de la campanya #paísgroc impulsada per l’Assemblea i Òmnium Cultural. D’aquesta manera es vol fer un pas més en la campanya i convidar els alcaldes per tal que es mullin pel #sísí.

Els primers alcaldes que han participant en la campanya són Santi Vivet de Torelló i Anna Magem de Balenyà. Al llarg dels propers s’aniran publicant diversos vídeos amb nombrosos alcaldes d’Osona. Cada un d’ells es mulla amb confeti groc i convida a fer-ho a d’altres alcaldes.

Els vídeos es publicaran en les diverses xarxes socials de la campanya i els trobareu tots recollits al canal de Youtube de l'ANC Osona.

+ info: http://youtu.be/kwFzb5iv_dM

 

01/11/2014 - Es necessiten 200 persones per gravar un espot davant del ROC34 demà diumenge

La campanya ‘Ara és l’hora’ encarrila la recta final amb la mirada posada en el 9-N. Demà diumenge, a Vic, es rodarà un dels últims espots de la campanya. En concret, es farà al ROC34 on un grup de grafiters acabarà de donar-hi el toc final després que es pintés de groc el cap de setmana passat.

Per al rodatge, necessitem unes 200 persones que hi facin d’extres. Per això, els convoquem demà diumenge, a les 11 del matí, davant del ROC34. Es calcula que la gravació duri fins a les 14h.

Per animar l’activitat, hi haurà botifarrada, cava i cervesa per a tothom. 

01/11/2014 - Aquesta setmana, l’ANC Vic obrirà el seu local cada tarda per informar i assessorar

Aquesta última setmana abans del 9-N, el local de l’ANC Vic, ubicat a la rambla dels Montcada, número 2, de Vic, obrirà les seves portes cada tarda. Ho farà de 4 a 8 amb l’objectiu d’ajudar, assessorar i informar a tothom que ho vulgui de cara al procés participatiu del diumenge 9 de novembre. Per exemple, s’informarà a aquelles persones que no tenen accés a internet sobre quin és el seu local de votació, i es resoldran tots els dubtes i preguntes que tinguin.

Entre Osona i el Ripollès hi haurà 73 seus de votació el 9-N, majoritàriament instituts, ajuntaments i sales polivalents, i 216 urnes, i es mobilitzaran 1.462 voluntaris.

Us recordem que els locals de votació obriran el 9-N de 9 del matí a 8 del vespre, i aquells que puguin acreditar que no poden votar aquell dia ho podran fer fins al 25 de novembre a les delegacions territorials del Govern. Per als que viuen a l’estranger, s’han habilitat també fins a 19 punts de votació. Per votar cal ser major de 16 anys. Al web del govern www.participa2014.cat, hi trobareu tots la informació, us podreu descarregar la papereta i consultar a on us toca votar.

+ info: www.participa2014.cat

 

01/11/2014 - Comerços de Manlleu es posen d’acord per col·locar elements grocs als aparadors

En el marc de la campanya ‘Posa el groc al teu comerç’, impulsada per l’ANC i Òmnium Cultural a Osona, comerciants de Manlleu s’han posat d’acord per decorar els seus aparadors. Destaquen una quinzena d’establiments de l’Associació de Comerços de l’Avinguda de Roma (bàsicament els que queden a la part alta de l’avinguda) que han col·locat papers grocs amb formes rodones als seus aparadors, gràcies a la implicació, sobretot, de la Perruqueria Dolors Rifà. A més, des de l’associació MAB, s’ha animat uns 200 comerciants a sumar-se a la campanya que té el groc com a color distintiu. Els comerciants, ja siguin associats o no al MAB, han fet volar la imaginació per decorar els seus establiments, com la Fruiteria Sardi, que ha jugat amb llimones i tomàquets per formar una senyera. 

29/10/2014 - Osona prepara una penjada d’estelades per al 9 i el 16 de novembre

L’ANC d’Osona col·labora i dóna suport a dues penjades d’estelades que es faran les properes setmanes. El diumenge 9 de novembre, coincidint amb el procés participatiu, una nova estelada onejarà un dels cingles de la comarca. En aquest cas, es tracta del Barret d’en Riba, a Tavertet, on es fixarà una bandera d'1,50 metres d’ample per 2 de llargada.

D’altra banda, en el marc del projecte “14 estelades”, l’ANC també col·laborarà en l’estesa d’una nova estelada que es farà el diumenge 16 de novembre, a la Vall de Sau. Fins ara, ja se n’han plantat més de la meitat, tot i que aquest cop serà una mica diferent. En aquest cas, no es fixa cap estelada amb un màstil, sinó que s’estendrà una estelada gegant al Salt de la Minyona. Una acció que se suma a les estelades que s’han posat en punts tan emblemàtics com el campanar de Sau o en cims com Puig Castellar, Castell Ample i Castell Bernat.

L’estesa de l’estelada es farà en un ambient festiu i es fa una crida a tothom que ho vulgui a participar-hi. La convocatòria és a les 10 del matí a l’aparcament del Salt de la Minyona i hi haurà acompanyament musical i poètic. Es recomana als participants portar esmorzar i roba d’abric.

Per als que no es coneixen la zona, arribar-hi és fàcil. Des de Folgueroles, cal anar en direcció Vilanova de Sau i, just passat el quilòmetre 7, baixar fins a la riera de Tavèrnoles, travessar el pont del Vent i, acte seguit, girar a mà esquerra per una pista de grava. Després, cal seguir 300 metres per la pista de pla fins que es troba un trencant (curva). Se segueix a mà dreta en direcció ascendent, tot seguint les indicacions dels Munts (Salt de la Minyona).

Els impulsors del projecte agraeixen especialment la col·laboració de l’ANC de Folgueroles i Tavèrnoles. 

28/10/2014 - Entrevista a Roger Puigbò: “La independència és l’única solució”

Entrevista a l’atleta Roger Puigbò, subcampió mundial de 800m

Roger Puigbò fa més de vint anys que practica l’atletisme adaptat en cadira de rodes. Els 800 metres són l’especialitat d’aquest esportista vigatà, que també disputa les proves de 1.500, 5.000 i la marató. El 2011 es va penjar la medalla de plata al Mundial de Nova Zelanda. L’any següent, arribava als Jocs Paralímpics de Londres amb grans expectatives, però una infecció el va deixar fora de combat. El Comitè Paralímpic Espanyol li va retirar les beques però malgrat els impediments ha continuat practicant l’esport que més li agrada. Puigbò defensa la independència de Catalunya perquè serà l’única manera d’organitzar-se sense dependre d’altres, especialment de governs que només volen posar pals a les rodes.

Com vas començar a practicar l’atletisme adaptat?
M’hi vaig iniciar el 1993. El 1992 va ser quan vaig tenir l’accident, en bicicleta. Vaig trigar un any a tornar a fer esport, que és el que m’havia agradat sempre. Vaig tenir l’oportunitat de provar una cadira de competició al club de Granollers, que tenien secció de paralímpics. Em va agradar tant la sensació que des d’aquell dia sempre m’ha agradat entrenar.

Des d’aleshores, has participat en tres Jocs Paralímpics.
En efecte, he estat a Atenes, Pequín i Londres. Londres va ser un desastre perquè feia dos anys que estava preparant molt bé la cursa de 800 metres i el Comitè Paralímpic Espanyol (CPE) m’havia donat molt suport. Havia estat subcampió del món, duia dos anys seguits fent la millor marca mundial i em portaven en safata. A Londres, arribava molt bé de forma però als dos dies d’estar allà, vaig agafar una infecció d’orina i vaig quedar fet pols. Els Jocs van anar fatal, em van eliminar a la primera ronda i aleshores el CPE va començar a passar de mi totalment. Havia estat preparant molt bé els Jocs però va passar això. Va ser molt injust.

A dia d’avui, reps algun ajut?
No, es pensen que els esportistes surten de sota les pedres. El mes següent, ja m’havien tret tota la beca. Ara sóc dins del pla ADOP però no em donen res. Ni econòmicament, ni material, ni ajudes en viatges. Per sort, nosaltres tenim moltes competicions durant l’any a nivell internacional que no tenen res a veure amb Espanya ni amb el CPE ni res, i amb això podem anar fent.

Has disputat maratons a París, Berlín, NY, Boston, el Japó... Internacionalment, la gent sap què està passant a Catalunya?
Sí, la gent està assabentada del tema. Sempre explico que no som espanyols sinó catalans, però en general tothom sí que sap de què va tot.

De cara al 9 de novembre, quin és el teu posicionament?
Crec que la independència és l’única solució. Si s’aconsegueix, al principi ho passarem malament, no sé si pitjor que ara, però al menys estarem lluitant per alguna cosa nostra. Trigarem més o menys però ens en sortirem. Quan la gent lluita per una cosa que és seva, també hi ha més ganes de tirar endavant. És com ara amb l’esport. Estem gairebé obligat a competir per una bandera o per un país que no sentim com a nostre. Però és l’única solució si vols ser a competicions importants.

No tens por que hi hagi represàlies pel fet que et posicionis tan clarament?
No, perquè és la realitat. Jo em sento català al 100%, però a nivell esportiu si vols viure del teu esport, he après que has de ser un “mercenari”.

Per tant, defenses la independència per sentiment però també perquè veus que pot servir per fer les coses millor.
Sí, crec que si aconseguim la independència continuarà havent-hi corrupció i totes aquestes coses, però també la gent estarà més motivada per alçar el país. És millor lluitar per una cosa que sents que no pas lluitar perquè et vagin prenent el pèl. El més important de ser independents és que tinguem la llibertat d’organitzar-nos com vulguem. Si la caguem, la caguem nosaltres, però que no haguem de dependre tant d’altres persones. El govern espanyol està més pendent de posar pals a les rodes que no pas d’ajudar i agilitar les coses.