ANC Osona

La regeneració democràtica, pilar bàsic per a la construcció de la República Catalana (29/08/2015)

Una seixantena de persones van assistir aquest passat divendres a l’acte sobre regeneració democràtica celebrat a Roda de Ter. L’acte va comptar amb les intervencions de Jaume López, politòleg; Isabel-Helena Martí, presidenta de Sobirania i Justícia; i Ricard Vilaregut, politòleg.

Tots tres van coincidir en la necessitat de dissenyar de nou les institucions i adequar-les a les necessitats i potencialitats socials, econòmiques i polítiques dels catalans superant així els dèficits que en aquest aspecte té l’Estat Espanyol i aconseguir una total regeneració de la política catalana. Consideren que la futura república catalana passa per crear unes estructures més participatives i transparents i que garanteixin una major efectivitat i control de les institucions.

Ricard Vilaregut va posar especial èmfasi en la participació ciutadana en tot aquest procés posant com exemple diversos països que ja ho posen en pràctica. Segons Vilaregut ‘el ciutadà ha se ser també responsable juntament amb l’administració i aquesta, ha de cedir poder a la ciutadania’. Va destacar que els països amb més participació ciutadana, tenen una millor qualitat democràtica.

Per la seva part, Jaume López, va explicar que les raons per tenir un nou país van més enllà de les identitàries, culturals i econòmiques i que, la regeneració democràcia és també una raó de pes, ja que, més enllà d’un nou estat, ‘tots volem un estat millor’. I va afegir que ‘per aconseguir aquesta qualitat democràtica és bàsica una participació activa de la ciutadania en la vida política d’un país’.

Isabel-Helena Martí va manifestar que la regeneració democràtica només és possible amb ‘un trencament amb el marc legal espanyol’ i que la independència ‘és l’únic camí per viure en un país regenerat democràticament’. Entre d’altres, va parlar de diverses propostes que s’han d’incloure en la legislació del futur país en matèria de transparència, bon govern o, per exemple, el finançament dels partits polítics, entre moltes d’altres qüestions.

L’acte formava part de les accions que al llarg de l’estiu van organitzant diverses territorials seguint els 10 eixos que han de vertebrar el futur país. En aquest cas l’acte el van organitzar les assemblees de Roda de Ter, el Collsacabra i Tavèrnoles.