ANC Osona

Presentació de ‘L’assassinat de Guillem de Berguedà’ a Roda de Ter (16/07/2015)

Francesc Ribera Titot reivindica el trobador Guillem de Berguedà en una novel·la històrica titulada ‘L’assassinat de Guillem de Berguedà’. El proper dijous 23 de juliol el mateix Titot la presentarà a Roda de Ter. L’acte, impulsat per l’ANC Roda de Ter, tindrà lloc a la Guingueta (Jardins de la Blava) a les 8 del vespre. A través d’aquesta novel·la ens relata l’apassionant vida i la misteriosa mort de Guillem de Berguedà, controvertit personatge del segle XII català.

El 26 de juliol de 1196 Guillem de Berguedà va ser assassinat per un sicari. Considerat un dels millors trobadors d’Europa, la seva ploma no apuntava al cor de les dames, sinó al dels seus nombrosos enemics. Entre les víctimes dels sirventesos de Guillem de Berguedà, hi havia alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans. No és estrany que algun d’ells optés per prendre’s la justícia pel seu compte. Fos qui fos, però, va pretendre que l’autoria del crim restés anònima. Els amics del trobador, en canvi, no es resignaren que la cosa quedés així. Algú havia ordenat matar el gran trobador català i ho havia de pagar. Paradoxalment, foren els poemes de Guillem de Berguedà els que assenyalaren el camí per trobar l’inductor de l’assassinat.

​​Amb la compra del llibre, els lectors poden descarregar-se els poemes de Guillem de Berguedà musicats pel mateix Titot.

Francesc Ribera, Titot (Berga,1967) és lletrista i cantant de Brams, tot i que ha participat en nombrosos projectes musicals (Mesclat, Aramateix, Dijous Paella...). Entre la vintena de discos editats, hi ha la seva adaptació al català i interpretació de l’obra completa de Guillem de Berguedà. Actor ocasional, ha participat en muntatges del Teatre Lliure, del Teatre Nacional de Catalunya i de la companyia berguedana Anònim Teatre. És autor també de nombrosos muntatges escènics, entre els quals destaca Protocol Estendart (Teatre Principal de Palma, 2009). Ha publicat Història de Catalunya al revés, amb Jordi Creus (Ara Llibres), i l’assaig Entestat en la independència.