ANC Osona

Més de 100 persones participen al 1r Debat Constituent d’Osona (11/07/2015)

Èxit absolut i màxima satisfacció pel 1r Debat Constituent d’Osona, que s’ha fet aquest dissabte al matí a les instal·lacions de la UVic, sota l’organització de l’ANC i Òmnium d’Osona. En el marc del projecte ‘Reinicia Catalunya’, més de 100 persones procedents d’àmbits professionals ben diferents han dibuixat com s’imaginen la futura República Catalana. Durant un parell d’hores, i a partir d’una dinàmica de treball dissenyada per Très amb accent obert, han debatut sobre vuit matèries en petits grups de treball: educació, llengua i cultura, agricultura i medi ambient, acció social, salut, model econòmic, empresa i ocupació, esports i organització territorial.

Els participants s’han mostrat molt satisfets dels debats, i les idees que han aportat quedaran recollides, properament, a la pàgina web de ‘Reinicia Catalunya’ i també a través d’un vídeo que es difondrà a les xarxes socials. I és que, tal com ha defensat Jaume López, portaveu de Reinicia, durant l’acte de benvinguda, la futura Constitució catalana “l’ha de fer el Parlament, però la comissió redactora ha de tenir en compte les aportacions de debats com aquest”.

El debat ha situat els assistents en un escenari d’independència i s’ha plantejat com una mena de joc. El centenar de participants s’han distribuït en vuit aules, en funció de la matèria, i, a partir d’aquí, a cada aula, s’han format subgrups, de tres a sis persones, que en espais de mitja hora han debatut i reflexionat sobre diversos temes plantejats. Passada la mitja hora, havien de canviar de taula i així una tercera vegada. L’última mitja hora, cada espai de debat ha posat en comú les conclusions extretes. A més, s’ha habilitat un novè espai, batejat com a “espai de lliure debat”, per si algun dels participants volia plantejar algun altre tema als companys.

En els debats, també corrien persones identificades amb una xapa amb una papallona dibuixada. El seu rol es limitava a escoltar els debats. D’altres duien una xapa amb una abella. En aquest cas, sí que podien fer aportacions als debats. Aquesta dinàmica feia que el debat fos molt àgil i que enganxés als participants.

A més, entre els “experts en l’escolta”, que s’han limitat a anar d’aula en aula per escoltar els diferents debats, hi havia Salvador Cot, director d’El Singular Digital; Jaume Marfany, exvicepresident de l’ANC, i Toni Reig, director general de Joventut. S’han mostrat interessats per la iniciativa, que han valorat de manera molt positiva.

Al final de la jornada, cap a dos quarts de dues del migdia, i després d’un aperitiu, els relators que han guiat cada àmbit de debat han exposat, a grans trets, les conclusions i reflexions de cada espai a l’Aula Magna de la UVic.