ANC Osona

Més de 1.500 persones envien un missatge a David Cameron des de Vic: ‘El 9N, votarem llibertat’ (09/08/2014)

Èxit de participació en la cinquena convocatòria de la campanya d’estiu de l’ANC, que pretén aconseguir ressò internacional del procés. Passades les 7 de la tarda, en una plaça Major de Vic plena d’estelades, més de 1.500 persones han desplegat dos mosaics deixant clar que el proper 9 de novembre els catalans votarem llibertat. En un dels murals hi sortia el rostre del protagonista del mosaic de Vic, el primer ministre britànic, David Cameron, i en l’altre, una urna i el doble Sí. ‘Mr. Prime Minister, catalans vote freedom 9N2014’ i ‘It’s time’ eren els dos missatges enviats a Cameron. També s’ha desplegat una estelada gegant. Una acció que s’ha fet just quan queden tres mesos per a la consulta del 9 de novembre i un mes per a la Diada.

Durant el torn de parlaments, Igansi Termes, membre del Secretariat Nacional de l’ANC i coordinador de la V del proper 11 de Setembre a Barcelona, ha destacat que aquesta Diada ‘serà l’11 de Setembre de la recuperació de les llibertats nacionals’ i s’ha mostrat convençut que ‘el 9 de novembre votarem, no en tingueu cap dubte’. I davant la possible impugnació de la consulta, Termes ha sentenciat que ‘mai podran impugnar la voluntat d’un poble’. Finalment, ha animat a la participació el dia 11 de Setembre: ‘Superar-lo és la garantia que votarem’.

Eulàlia Espona, coordinadora de l’ANC a Osona, també ha animat els participants a mobilitzar-se el proper 11 de Setembre: ‘Ha arribat l’hora. Per això, us demanem que tot, en el que pugueu i tant com pugueu, hi participeu activament’. ‘Us imagineu amb quin orgull direm ‘Jo hi vaig treballar, jo hi vaig ser, jo ho vaig fer possible’. No en dubteu, impliqueu-vos-hi!’, ha conclòs Espona.

L’actor manlleuenc Xavier Boada ha estat l’encarregat de llegir el manifest de la campanya ‘Ara és l’hora’ impulsada conjuntament per l’ANC i Òmnium Cultural, assegurant que ‘només una majoria clara ens permetrà recomençar la història d’un nou Estat d’Europa’, i ha conclòs: ‘Sabem que és possible, sabem que ho tenim a l’abast, sabem que no hi ha res guanyat encara. Només depèn de nosaltres i ho podem fer, aquesta vegada sí, ara sí. Ara és l’hora’.

El desplegament dels mosaics a Vic ha estat possible gràcies a la participació de centenars de voluntaris i nombroses entitats de cultura popular de la comarca, com geganters, grallers, castellers o bastoners, que han animat la vetllada. Els murals, de 30 x 15 metres, s’han aixecat cap a un quart de 8 del vespre, però abans s’ha fet una cercavila des de la plaça del Carbó fins a la plaça Major. Un cop allà, s’han desplegat els dos murals mentre els Sagals d’Osona carregaven un pilar. L’acció ha acabat fent una foto des d’un dels balcons de la Plaça que a partir d’ara donarà la volta al món, i cantant ‘Els Segadors’.

Aquesta acció forma part de la campanya d’estiu de l’ANC i acabarà el cap de setmana anterior a la Diada amb una última crida a la gran V que es farà a Barcelona entre la Gran Via i la Diagonal. Angela Merkel, Barack Obama, Jean-Claude Juncker o el Papa Francesc són altres protagonistes dels mosaics que es despleguen aquest estiu a tot el país. El proper serà dissabte que ve a Tarragona. Des de l’Amfiteatre Romà, s’enviarà un missatge al primer ministre d’Itàlia, Matteo Renzi.