ANC Osona

L’ANC de Vic tornarà a encendre la flama l’11 d’octubre (25/09/2013)

Per segon any consecutiu, l’Assemblea Nacional Catalana de Vic convoca a tota la ciutadania a participar a una espectacular encesa d’espelmes a la Plaça Major de Vic, aquesta vegada però per desplegar un gran mural del continent europeu en el qual hi destacaran la senyera catalana i el lema, en llengua anglesa: 2014, Catalunya el proper estat d’Europa.

Tal com ja va fer l’any passat l’Assemblea, aquesta proposta serà possible si persones, entitats i col•lectius de l’àmbit associatiu col•laboren en l’adquisició de butlletes numerades al preu simbòlic d’1 €. Des de fa dues setmanes, aquestes participacions es poden adquirir a la parada que cada dissabte estén l’ANC al mercat de Vic, així com en nombrosos establiments comercials de la capital d’Osona.

L’encesa d’espelmes constituirà el tercer esdeveniment que s’organitza en el marc dels actes que promou la Comissió Osona 2014, entitat que coordina l’agenda d’activitats destinades a la commemoració del tricentenari i que, tal com ha manifestat el seu portaveu, Jordi Ortíz “encaixa perfectament ja que el seu missatge enllaça el passat, el present i el futur de Catalunya com a estat independent dins d’Europa”.

L’Assemblea de Vic preveu que enguany faran falta, com a mínim, unes 8.000 espelmes per completar el dibuix, si bé, tal com ha destacat l’autor del mapa, Jesús Planchart “no tanquen la porta a incrementar i, fins i tot, doblar aquesta quantitat” si el grau de col•laboració ciutadana permet farcir encara més d’espelmes aquest extens mural.

Tot i que els preparatius de l’encesa començaran a les 10 del matí, les activitats dedicades al gran públic estan previstes a partir de les 18h. amb la lectura en diversos idiomes d’una breu proclama escrita per Dolors Solà. Hi prendran part nombrosos osonencs d’adopció que proclamaran, en la seva llengua d’origen, el dret a decidir el futur del seu país d’acollida.

A les 8 del vespre començaran les intervencions musicals: primer, La Nova Euterpe, que interpretarà la versió musicada de La Deplorable Història dels Catalans; seguidament, l’Orfeó Vigatà, la Coral Canigó, la Coral Brusquina, la Coral de Gurb, la Coral Regina, la Serpencanta de Manlleu i la Coral Cervià de Torelló, oferiran un ampli repertori de cançons patriòtiques, entre les quals destaquen: L’Emigrant, El Cant de la Senyera, Els Segadors i Senyor Sant Jordi, amb lletra de Salvador Espriu.

El moment culminant serà a les 22h. quan, coincidint amb l’encesa de les darreres espelmes, les set corals, acompanyades pels alumnes de la banda de l’Escola de Música de Vic, interpretaran el Cant de Joia de Beethoven. El final de festa estarà amenitzat pel grup Ubrique’s Band, que repetiran dalt de l’escenari com ja van fer l’any passat amb motiu de l’encesa de l’estelada.