ANC Osona

L’ANC Collsacabra dedica un mural a Joan de la Guàrdia (10/06/2013)

Aquest diumenge al vespre l’ANC Collsacabra va presentar el mural que ha pintat a la plaça nova de l’Esquirol. El mural està dedicat a Joan de la Guàrdia un pagès que va viure al S.XVII en un masia de l’Esquirol anomenada la Guàrdia. A ell li va tocar viure la guerra del segadors i el conseqüent abús que patia la pagesia, primer pel cantó de l’exèrcit espanyol i després de l’exèrcit francès. Els fets d’aquesta època es recullen en un diari personal escrit pel mateix Joan de la Guàrdia.

L’acte va ser presentat pel coordinador de la territorial del Collsacabra Emilià Comerma. Tot seguit, l’historiador local Abel Rubió va explicar qui era Joan de la Guàrdia i el seu diari. Per fer-ho es va acompanyar dels artistes locals Núria Crosas i Met Castanyer que varen llegir un parell de fragments del diari personal.

Seguidament Jordi Carbassa va cantar ‘Txoria Txori’ de Mikel Laboa i Carles Girona, dues cançons de Raimon, ‘D’un temps d’un país’ i ‘Diguem No’. Al final, i de forma improvisada, el grup Societat Gastronòmica-musical d’havaneres i fartaneres es va sumar a la festa cantant ‘11 de setembre’, ‘Els segadors’ i ‘Torna Serrallonga’.